St Quirinusbron

SINT-QUIRINUSOMMEGANG (LOENHOUT (WUUSTWEZEL))

%AutoEntityLabel% Sint-Quirinusprocessie toont erfgoed %AutoEntityLabel%
TIJDSTIP

De eerste zondag van mei

DATUM

03 mei 2015

LOCATIE
Loenhout (Wuustwezel)
ALGEMENE INFO

Jaarlijks op de eerste zondag van de meimaand wordt in Loenhout een ommegang gehouden langs de kapel van de Heilige Quirinus. De eerste ommegang werd gehouden in 1630, toen de Sint-Quirinuskapel door Baron Lodewijk de Perez werd heropgebouwd. Het gebouw is een kapel met gotische ramen met aan de achterkant een gemetselde waterput met natuurlijke bron. Men doet de ommegang met de intentie om bescherming en genezing tegen kwade ogen en huidziekten te vragen. Vroeger wasten veel mensen hun ogen met water uit de put in de hoop zo erge ziektes of kwalen te voorkomen of genezen. Het water uit de put wordt jaalijks tijdens de ommegang gewijd wanneer er halt wordt gehouden aan de Quirinus Kapel. Bij de halte wordt de Heilige Quirinus aanroepen en ontvangen de omstaanders de zegen van het Heilig Sacrament.

Het zijn de gilden die, samen met de parochie, deze processie in stand houden. In de oude reglementen van de gilden wordt er vermeld dat de Dekens van de gilde de baldakijn van het Heilig Sacrament moeten dragen. Ook het beeld van Onze-Lieve-Vrouw wordt ieder jaar meegedragen.

Voor Loenhout is de ommegang een jaarlijks evenement waar jong en oud, op een sfeer- en devotievolle manier elkaar kunnen ontmoeten. Het is een echte familiedag geworden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s