over St Ermilindis

achtergrondinformatie voor onze Lotusviering op 13 april 2014 aan de St Ermilindisbron te Lovenjoel

Sint-Ermelindis

Over het leven van de heilige Ermelindis zijn slechts weinig gegevens bekend. Waarschijnlijk werd zij geboren in de eerste helft van van 7de eeuw op een klein landgoed op de plaats Odunca of Ter Donk, gelegen aan de rand van het Bruulbos te Lovenjoel.
Zeer jong besloot zij haar leven aan God te wijden: zij weigerde te huwen, schonk haar erfdeel aan de armen en vestigde zich in een wilde verlaten streek, waarschijnlijk in de buurt van Bevekom (Beauvechain).
Later zou zij te Meldert een kluis bouwen en de rest van haar leven in gebed en versterving doorbrengen. Ze sterft omstreeks 600 te Meldert, waar haar relieken bewaard worden in de St-Ermelindiskerk. De eeuwenoude verering van Ermelindis is vooral groot in de 3 buurgemeenten Lovenjoel, Meldert en Beauvechain. Sint-Ermelindis wordt vooral aanbeden tegen koorts, lamheid en oogpijn.

In Lovenjoel bevindt zich aan de rand van het Bruulbos naast de bron een kapel die gewijd is aan Ermelindis. De oorspronkelijke kapel werd in 1857 gebouwd door de familie Deconinck. De kapel werd door advocaat L.Vandenbroeck, die op het kasteel Zielenberg woonde, in 1927 vergroot. In 2012 werd deze kapel vervangen door een nieuwe kapel.

Op pinkstermaandag is er een processie met misviering aan deze boskapel. Je kan de kapel bezoeken: neem vanaf de Bruulstraat (Lovenjoel) de Brugstraat; onder de spoorwegbrug rechtsaf tot aan het eerste huis en dan linksaf vind je de toegangsweg naar de kapel.

plannetje : https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/214814

Meer informatie in Bertrand, T., Degeest, J. De Winter, J. e.a. (2000), Ermelindis van Meldert: Ter Donk, Bevekom en Meldert. Meldert: werkgroep Meldert 2000, 229 blz.
Uitverkocht, maar nog uit te lenen in de bibliotheek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s