Film over het leven van Hildegard von Bingen

In dit prachtige kostuumdrama verfilmde Margarethe von Trotta, de grand dame van de Duitse cinema, het leven van Hildegard von Bingen (1098-1179). Als abdis van een Benedictijns vrouwenklooster ontpopte Von Bingen (Barbara Sukowa) zich als groot intellectueel en humanist, die de strenge kloosterregels veranderde en een menselijker beleid voerde. Zij was niet alleen spiritueel leider en filosoof, maar ook dokter, wetenschapper en politicus. Leonardo da Vinci en Dante noemden de Duitse abdis als één van hun grote voorbeelden.
Hildegard van Bingen wordt beschouwd als één van de meest fascinerende geesten van de Europese geschiedenis. Hoewel zij nooit officieel heilig verklaard is, wordt ze door de Kerk wel als zodanig vereerd.
Hildegard was abdis van een benedictinessenklooster op de Sint-Rupertsberg bij Bingen (in de huidige deelstaat Rijnland-Palts). Vanwege haar mystieke ervaringen kreeg zij de bijnaam ‘Tafelgenoot van God’. Haar mystieke en theologische geschriften hadden grote invloed in de Kerk. Ze bekwaamde zich tot de muziek, natuurwetenschap en plantengeneeskunde. Ook politiek was ze actief.
Regisseur Von Trotta is de belangrijkste representant van de Duitse feministische cinema. In de jaren ’70 en ’80 zocht ze naar historische figuren die de vrouwenbeweging konden inspireren. Die vond ze onder anderen in de Duits-Poolse socialist en antimilitarist Rosa Luxemburg (1871-1919). Dat resulteerde in 1986 in haar bekende film Rosa Luxemburg.
Vision – aus dem Leben der Hildegard von Bingen werd opgenomen in het klooster Maulbronn in Baden-Württemberg en in het klooster Eberbach in Hessen. Hildegard’s eigen klooster op de Rupertsberg werd verwoest in 1632 tijdens de Dertigjarige Oorlog.
Actrice Barbara Sukowa, die ook de titelrol van Von Trotta’s Rosa Luxemburg speelde, vertolkt in Vision de volwassen Hildegard. Sukowa zingt zelf de stukken in de zangscènes. Von Trotta wilde dat de soundtrack voor een groot deel zou bestaan uit composities van Hildegard zelf. De cineast koos stukken uit “die mij in het hart raakten en waarbij ik kippenvel kreeg toen ik ze voor het eerst hoorde”.


Te zien vanaf 27-10-2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s