voor de liefhebbers van mooie muziek

 

  Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief  

Vrouwelijke charmes tijdens Laus Polyphoniae 2010

Anonymous 4

Verschillende vrouwen maakten naam en faam in de wereld van de oude muziek. AMUZ mag er enkele aan u voorstellen tijdens Laus Polyphoniae 2010, de 17de editie van het zomerfestival met als titel MANU SCRIPTUM. Het gevierde Amerikaanse dameskwartet Anonymous 4 is zelden te zien in Europa. Op maandag 23 augustus brengen ze om 20u00 in AMUZ Franse motetten op hoofse liefdespoëzie, met de Montpellier Codex als goede bron.

Hildegard von Bingen

De Benedictijnse abdis Hildegard van Bingen (1098-1179) was in haar tijd al bekend omwille van haar visies en visioenen. Deze mysterieuze dame oefent vandaag nog steeds veel aantrekkingskracht uit op musici. Zo deed Marcel Pérès met Ensemble Organum onderzoek naar haar werk en geeft hij op zondag 22 augustus in de St. Jacobskerk in zijn concert ‘De andere wereld van Hildegard von Bingen‘ een enigszins ongewone uitvoering mee. 

Ursula en de 11 000 maagden

De zangeressen van Psallentes♀ wijden een geheel nieuw programma aan Hildegard von Bingen met dirigent Hendrik Vanden Abeele die in het bijzonder begeesterd is door haar Ursula-repertoire. Onder de 75 gezangen die aan ons werden overgeleverd, bevinden zich liederen voor het feest van de heilige Ursula: een koningsdochter die niet wilde trouwen voor ze een bedevaart naar Rome had gemaakt. Samen met de 11.000 maagden die haar vergezelden, werd ze volgens de legende in de buurt van Keulen vermoord. Een ongewone en spannende insteek dus voor de ‘Ursula 11‘-nocturne op woensdag 25 augustus in de O.L.V. Kathedraal!

Hespèrion & Lux Feminae

Jordi Savall en Montserrat Figueras, het gouden koppel van de oude muziek, zetten hun Iberisch temperament in. Hiervoor putten ze uit de Spaanse Codex Las Huelgas. De vrouwenstemmen van Lux Feminae representeren daarbij op schitterende wijze de hooggecultiveerde nonnen voor wie dat muziekhandschrift werd geschreven. Op zaterdag 28 augustus in de St. Pauluskerk.

Info en tickets

Voor info en tickets kan u op weekdagen van 12.00 tot 18.00 uur terecht aan de AMUZ-balie in de Kammenstraat of op het nummer +32 (0)3 292 36 80. Online reserveren kan via www.amuz.be of via mail naar tickets@amuz.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s